KURSER för hästägare
I höst arrangerar jag tre stycken kurser på temat hovar tillsammans med Áfram Islandshästförening. Alla kurserna riktar sig till hästägare och är utformade kring de frågor som jag oftast stöter på när jag är ute hos kund. Anmälan är öppen för alla som vill lära sig mer om denna viktiga del av hästen.
Vänligen läs följande information noga!
Anmäl dig genom att skicka ett email till info@hrimfaxihovslageri.se
Mailet ska innehålla:
*Kursdatum du vill anmäla dig till
*Namn, adress och telefonnummer
Betalningen sker via Swish till: 1234016549
Märk betalningen med: kursdatum och deltagarens namn!
Det är först när kursen är betald som din plats är säkrad! Kvitto skickas då till din email som bekräftelse på din anmälan. Anmälan till kurserna är bindande. Får du förhinder kan du själv hitta ersättare och i så fall meddela ersättarens namn till samma emailadress som vid anmälan.
16/11 Tappskokurs
Vi börjar med en kort teorisession som ger dig grundläggande kunskap inför att kunna fixa tappskor och jobba under häst.
Vi jobbar sedan praktiskt på slaktade ben där du får lära dig alla moment inkl hur man planar en sko. Det finns möjlighet att styra lite själv vad man vill lägga fokus på: kanske är det att kunna lösa nödsituationer med sneda skor och plocka av dom i väntan på sin hovslagare? Eller har du tidigare erfarenhet av att fixa tappskor och vill fräscha upp dina färdigheter? För den med förkunskap finns det möjlighet att ta med sig en egen häst att öva på.
Du kommer behöva ta med egna verktyg. Någon enstaka uppsättning finns att låna. Mer info om detta skickas ut längre fram.
NÄR: 16/11 kl 9.00 - 14.00
VAR: Saxtorp hästklinik - föreläsningssalen/skohallen (Ridhuset)
MAT: Ta med dig egen lunch. Micro finns i lokalen.
PRIS: 1100kr
SISTA ANMÄLNINGSDATUM: 10/11
26/10 Hovåkommor & alternativ till traditionell skoning
Denna dag tittar på sådant som kan drabba hoven: sjukdomar och skador. Fokus ligger på att lära sig identifiera vad är fel, om det är allvarlig eller ej och vad du som hästägare kan göra åt det. Vem ska du kontakta i första hand: hovslagaren eller veterinären? Vi utgår från vad som är en normal hov för att kunna avgöra vad som är avvikande. Vi pratar daglig skötsel och akuta åtgärder i väntan på hjälp.
Som del två går vi i grova drag igenom alternativ till traditionell skoning med järnskor. För och nackdelar med olika kategorier av beslag och hovskydd. Är barfota något du funderar på och vad är i så fall viktigt att tänka på? Det finns alltid en rad faktorer att ta hänsyn till oavsett om du har din häst skodd med järnskor, alternativa skor eller har din häst barfota. Förhoppningsvis kan du efter detta bli lite klokare på vad som kan passa dig och din häst för att sen bolla vidare med din hovslagare.
NÄR: 26/10 kl 9.00 - 12.00
VAR: Saxtorp hästklinik - föreläsningssalen (Ridhuset)
MAT: Lättare förtäring för att hålla uppe koncentrationen ingår.
PRIS: 300kr
SISTA ANMÄLNINGSDATUM: 20/10
7/12 Hovens anatomi och biomekanik
Vi går igenom anatomin i den nedre delen av hästens ben och strukturernas funktion. Genom bilder och preparat får du en tydlig bild av falangens uppbyggnad.
Vi pratar om benställning, hovbalans, vinklar, belastning, stegets olika faser och hoven i relation till resten av hästen. Påverkan av beslag, broddar, vikter och underlag.
Målet är att ge dig grundläggande kunskap om hoven och dess funktion och förhoppningsvis inspirera till djupare intresse för dins hästs hovar. Med kunskap inom området blir det enklare att kunna föra en dialog med din hovslagare och förstå arbetet som utförs vilket i sin tur gynnar ett bättre samarbete.
NÄR: kl 9.00 - 12.00
VAR: Saxtorp hästklinik - föreläsningssalen (Ridhuset)
MAT: Lättare förtäring för att hålla uppe koncentrationen ingår.
PRIS: 300kr
SISTA ANMÄLNINGSDATUM: 1/12